breadA lisztérzékenység gyakran párosul laktózérzékenységgel, mint társuló betegséggel. Lisztérzékenység - ókori betegség modern köntösben címmel az alábbi cikket a Semmelweis Figyelő tette közzé: A boltokat elöntő hihetetlen mennyiségű pékárú mellett egyre több helyen találhatunk gluténmentes termékeket, melyek összetevőik révén minőségibb tápanyaghoz juttatják az azokat fogyasztó egyén szervezetét. Az ételintoleranciákról és ételallergiákról sokan hajlamosak azt hinni, hogy valamilyen újkeletű betegségek, pedig a lisztérzékenységet már az ókorban is ismerték, melyet jól bizonyítanak a második században élt Arataeus feljegyzései is. A lisztérzékenység, vagy coeliakia olyan krónikus betegség, mely a vékonybél nyálkahártyájának károsítása révén vezet felszívódási zavarhoz, és ezáltal hiánytünetek kialakulásához. A betegség terápiája az egész életen át tartó szigorú gluténmentes diéta.
A lisztérzékenységről Dr. Juhász Márkot kérdeztük, aki a Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezető egyetemi adjunktusa, gasztroenterológus szakorvos, a betegség szakavatott ismerője, aki évek óta gondoz lisztérzékeny embereket.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: Semmelweis Figyelő
logo
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!