tovis4

Ha kinyújtott kézfejünket egymás mellett egy asztalra tesszük, körülbelüli képet kaphatunk májunk nagyságáról.

Terebélyessége nagyjából egy szivaros dobozéhoz hasonlítható.

A szerv a test jobb oldalán, a bordaívek alatt, a felső gyomortájon található, súlya 1,5-2 kg, egészséges állapotban nem tapintható.A máj legfontosabb funkciói közé tartoznak: a vér méregtelenítése, a véralvadás biztosítása, az epefolyadék előkészítése, és majd minden anyagcsere-folyamat irányítása – összesen kereken ezer feladat! Nehezen elképzelhető az a csodagyár, amely képes lenne ezt a penzumot teljesíteni: a máj egy millió lebenyből áll és minden egyes lebeny 350 000 májsejtből!

Az ember az alkohollal összefüggésben gondol a májra, és joggal. Amikor alkohol kerül a szervezetbe, májunk mindent félbehagyva először ezt hatástalanítja. Ilyenkor nincs idő az étellel elfogyasztott zsírok feldolgozására, azt raktározni kell - a májban. Rendszeres alkoholfogyasztás esetén így alakul ki az ún. zsírmáj.

A májban nincs fájdalomideg, ami jelezni tudna, ezért nem fáj. Az első kellemetlen jel a gyomortájról érkező, meghatározhatatlan, enyhe nyomásérzet. A megduzzadt máj külső nyomásra is érzékeny. A máj működési zavarát formai elváltozása (tapinthatóvá lesz) és a magas határértékek irányába elmozduló laborleletek mutatják. A krónikus májbetegségek 60%-ban az alkoholfogyasztásra vezethetők vissza, 37-át vírusfertőzés okozza és 3%-ban felelősek egyéb tényezők a kialakulásért.

Vigyázzunk májunkra, hogy vegyi üzemünk stressz-mentesen szolgálhasson egy életen át !

 

logo