Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja

A Strathmann GmbH.&Co.KG Képviselete a MÁESZ stratégiaia partnere

Orvosoknak, szakembereknek

Információ orvosoknak, szakembereknek - zárt oldal

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

A tejcukor-érzékenységről tejcukorérzékenyeknek 1. részAz alábbi ismertetőben dr.Barna Mária a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke tanulmányát adjuk közre 2 részben a laktóz-intoleraciáról. Az 1. rész röviden vázolja, mi a tejcukorérzékenység, milyen szerepe van a tejnek a szervezet működésében, mi történik, ha a tejcukor nem szívódik fel, milyen panaszokat és tüneteket okoz és hogyan diagnosztizálható a tejcukor-intolerancia.

A tejcukor-érzékenységről tejcukorérzékenyeknek 2. részA Tejcukor-érzékenységről készült tanulmány 2. részében szó van a tejcukor-érzékenység formáiról, így a szerzett, vagy másodlagos tejcukor-érzékenységről, az elsődleges veleszületett-, és az elsődleges felnőtt típusú tejcukor-intoleranciáról, végül a teendőkről.

Tejcukorerz fuzet m

 

 

dietetikai fuzet fekvo netre elsooldalas page 0001

KEDVES BETEGÜNK!
A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások pontos betartását!
A VIZSGÁLAT LÁZAS ÁLLAPOTBAN, HURUTOS BETEGSÉG ESETÉN NEM VÉGEZHETŐ EL.

Az Útmutató PDF formátumban itt letölthető!

Laktaz_enzimTejcukor érzékenységről (laktózérzékenységről) szóló összeállításunk rövid áttekintést kíván nyújtani Önnek ezen enzimhiányos állapot természetével, diagnózisával kapcsolatban és néhány információval, jó tanáccsal szeretné Önt segíteni a kezdeti eligazodásban.

A laktózintolerancia vagy tejcukor érzékenység egy olyan, csökkent enzimműködéses vagy enzimhiányos emésztési zavar, melynek során a vékonybélben nem termelődik elégséges mennyiségben az összetett tejcukorot bontó laktáz enzim. A lebontatlan tejcukor (laktóz) a vastagbélben bakteriális bomlásnak indul, amely jellemző panaszokat okoz (pl. puffadás, hasi  görcsök, bélkorgás, ozmotikus hasmenés, fejfájás).
Megfelelő diétával és/vagy a laktáz enzim pótlásával a panaszok fellépése megszüntethető, az állapot karban tartható.

Laktózérzékenység : Töltse ki a kérdőívet - kiderül, laktózérzékeny-e!Töltse ki a kérdőívet - kiderül, laktózérzékeny-e! Így képet kaphat arról, hogy fennállhat-e az Ön esetében a tejcukor érzékenység, a laktóz intolerancia. Nem is gondolunk arra, mi minden tartalmazhat laktózt.

 

 

TÖLTSE KI A TESZTET IDE KATTINTVA!

Figyelem!
A teszt nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, nem szolgál diagnózisként és nem ad terápiás javaslatot. Egészségügyi probléma esetén javasoljuk szakorvos felkeresését!

A tejcukorérzékenység étrendi kezelése, a fogyasztható termékek köreVarga Zsuzsa, főiskolai adjunktus (Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Dietetikai Tanszék) cikke a tejcukorérzékenység dietetikai kezelésérő. A cikk teljes címe:  A tejcukorérzékenység étrendi kezelése, a fogyasztható termékek köre
A tejcukor érzékenység kezelésének első és legfontosabb lépése, hogy a tejcukrot (más néven laktózt) tartalmazó élelmiszereket, ételeket elvonják a beteg étrendjéből. Elsősorban a tej és a tejtermékek fogyasztását szokták megtiltani, illetve korlátozni a diéta során. Kellő felvilágosítás hiányában a betegek sokszor e termékek minden formáját kerülik. Pedig az élelmiszeripar előállít olyan termékeket, amelyeket a tejcukorérzékenyek is – egyéni toleranciától függően – beépíthetnek étrendjükbe.

breadA lisztérzékenység gyakran párosul laktózérzékenységgel, mint társuló betegséggel. Lisztérzékenység - ókori betegség modern köntösben címmel az alábbi cikket a Semmelweis Figyelő tette közzé:

A tejcukor felszívódási zavarát a laktáz-enzim relatív vagy abszolút hiánya okozza. Ha ugyanis a tejcukor bontása elmarad, vagy elégtelen, akkor a tejcukor bontatlanul, változatlan formában kerül a vékonybél alsóbb szakaszaiba és a vastagbélbe. Az alsóbb bélszakaszokban tejcukor – megfelelő enzimaktivitás esetén – nem fordul elő; az egyszerű cukrok kb. 90 százaléka is felszívódik még mielőtt a vékonybél alsó szakaszába, az ún. csípőbélbe kerülne a béltartalom.